برگزاری ژورنال کلاب با موضوع "ویرایش ژنومی در گامت و جنین بیماران نابارور" به مناسبت هفته ملی جمعیت
به مناسبت هفته ملی جمعیت ژورنال کلابی توسط مرکز تحقیقات بیولوژی سلولی و مولکولی در تاریخ 1402/2/25 برگزار گردید.
به مناسبت هفته ملی جمعیت ژورنال کلابی با موضوع "ویرایش ژنومی در گامت و جنین بیماران نابارور" توسط مرکز تحقیقات بیولوژی سلولی و مولکولی برگزار گردید.
در این جلسه در بخش اول سخنرانی به تعریف ناباروری و اتیولوژی آن در مردان و زنان و در ادامه به ناباروری با علل ژنتیکی پرداخته شد. در این بخش در مورد انواع مختلف ناهنجاریهای کروموزومی و ماکرو و میکرودلیشنها و تاثیرات آن بر فرآیند اسپرماتوژنز صحبت شد.
در ادامه به بررسی چندین نمونه تراتوزوسپرمی، آستنوزوسپرمی آزواسپرمی غیرانسدادی با منشا ژنتیکی و پاتوژنز و تطاهرات بافت شناسی آنها پرداخته شد. در مورد ارتباط انواع ناهنجاریهای کروموزومی و ژنی مسبب آزواسپرمی غیر انسدادی با نتیجه تست TESE صحبت شد. سپس به شایعترین علت آزواسپرمی انسدادی با منشا ژنتیکی یعنی CBAVD پرداخته شد.
در بخش دوم به مرور ناباروری با منشا ژنتیکی در زنان پرداخته شد.
در بخش سوم سخنرانی نحوه تشخیص و تایید علت ناباروری با منشا ژنتیکی توصیح داده شد و مروری بر پیشرفتهای این حوزه شد.
در بخش چهارم سخنرانی در مورد پتانسیل سیستم CRISPR/Cas9 در ویرایش ژنومی و مزایا و معایب آن صحبت شد. در ادامه به پیشرفتهای حوزه پیوند SSC، ویرایش ژنومی در SSC و تولید موشهای موتانت مدل ناباروری با استفاده از سیستم CRISPR/Cas9 برای بررسی و تایید تظاهرات بالینی و بافتشناسی ناباروری با منشا ژنتیکی در بیماران ناباروری که موتاسیون در آنها تایید شده است و همچنین ویرایش ژنومی این موشهای موتانت برای برگرداندن قدرت باروری در آنها و گسترش مرزهای تحقیقاتی در درمان ناباروری با سیستم ویرایش ژنومی و همچنین به پیشرفتها در زمینه استفاده از سیستم ویرایش ژنومی در سلولهای سوماتیک دارای موتاسیون مرتبط با ناباروری و تولید iPSC و یا انجام SCNT و تمایز سلولهای بنیادی به دست آمده به PGC و تبدیل آنها به SSC و پیوند آنها به بیضه و یا تولید گامت در آزمایشگاه و سپس پیوند آن در جهت برگرداندن قدرت باروری یا استفاده از آنها در سیستمهای ART پرداخته شد. سپس پتانسیل به کارگیری ویرایش ژنومی در زیگوت برای درمان ناباروی با منشا ژنتیکی در مردان و زنانی که موتاسیون در ژنهایی است که در تشکیل پیش هسته، لقاح یا تکامل اولیه رویانی نقش دارند، مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه در مورد امکان ویرایش ژنومی میتوکندری در بیماران ناباروری که علت ناباروری موتاسیون در ژنهای میتوکندریایی است که در کیفیت اووسیت و پیری اووسیت و کیفیت اسپرماتوژنز نقش دارند بحث شد و چالشهای این حوزه مورد بررسی قرار گرفت.
در بخش پنجم به مرور مقالات و مطالعات این حوزه و نقد و بررسی این مطالعات پرداخته شد.
در انتهای سخنرانی نیز در مورد استفاده از این سیستمها و چالشهای آنها در کارآزمایی های بالینی و قوانین جهانی در این حوزه صحبت شد و توصیههای لازم برای انجام مطالعات حیوانی در این حوزه ارائه گردید.
نظر